Webboek

Wat is ergonomie

Handleiding Internetgebruik


De ergonomie van het Internet houdt zich bezig met hoe mensen met het Internet om gaan. Met name wordt ingegaan op hoe webpagina's gebruiksvriendelijk mogelijk opgebouw worden.
Het belangrijkste bij het maken van sites en programma's voor Internet is dat uitgegaan moet worden van eenvoud. Hoe eenvoudiger de navigatie van de site, de functies van een programma, hoe beter mensen het kunnen begrijpen.
Daarnaast moeten mensen het gevoel van controle blijven houden. Zorg dat ze altijd zelf bepalen wat er gebeurd en geef aan wat er gaat gebeuren.

De volgende basisbegrippen zullen nader worden belicht:

  1. Beeldschermergonomie: met welke fysieke eigenschappen van beeldschermen moet rekening gehouden worden en welke fysieke beperkingen heeft een mens.
  2. Begrijpen: hoe gaan mensen om met informatie
  3. Menselijke eigenschappen: welke neigingen hebben mensen in hun gedrag
  4. Vormgeving en imago: hoe ga je om met vormen en wat doe je met imago
  5. Navigatie: hoe kan een site gemaakt worden zodanig dat mensen zich er optimaal kunnen bewegen.
  6. Leesbaarheid: wat maakt tekst leesbaar op een scherm.
  7. Schrijven voor het web: hoe moeten teksten geschreven worden zodat ze optimaal benut worden op een (beperkt) beeldscherm.

Voorbeelden hebben we ook voor u gemaakt. Samen met de algemene eisen en wensen vormen zij een goed beeld van waar uw site aan moet voldoen wil deze ergonomisch correct zijn.

Wie, wat, waar en hoe

Wat ergonomisch goed is hangt van een aantal zaken af. Zo speelt wie de site bezoekt, hoeveel ervaring ze hebben, wat hun achtergrond kennis is, welk land komen ze, waarom komen ze lang en wanneer, wat denken ze te vinden en hoe allemaal van belang. Zonder duidelijk te weten voor wie een site gemaakt is en wat ze komen doen is het niet mogelijk te bepalen wat de beste manier van presenteren van de informatie is.
Voor u aan de slag gaat met het maken van een site zijn de volgende vragen van belang:

Browsers

Er zijn verschillende browsers in omloop om naar sites te kijken. De belangrijkste zijn die van Netscape en Microsoft, maar er zijn tal van andere die gebruikt worden. De verschillende browsers hebben allemaal specifieke onderdelen waar u rekening mee moet houden. Zo zijn layers alleen te zien met netscape. Daarnaast zetten bezoekers regelmatig het automatisch laden van afbeeldingen uit om meer snelheid te halen. Mocht u in dat geval de navigatie in een plaatje hebben staan, dan zal de bezoeker weinig met uw site kunnen als niet met de optie van alternatieve teksten aangegeven wordt dat op dat punt de navigatie wordt gegeven.
Daarnaast heeft elke browser zijn eigen instellingen. Mocht de browserzo danig ingesteld zijn dat linken geel en bezochte linken licht blauw zijn dan kunt u daar opzich weinig aan doen. Ook de grote van de browser wordt door de bezoeker zelf bepaald.
Het heeft weinig zin aan te geven op uw site dat deze het beste te zien is op een 800 bij 600 scherm omdat de bezoeker niet alleen voor uw site zijn instellingen zal veranderen. Het toont ook van enige arrogantie om te denken dat ze dat wel zouden doen.

Wat browsers betreft verwacht de Internetgoeroe Jacob Nielsen dat tot begin 2001 versie 3 browsers ondersteund moeten worden. Tot 2003 zullen de versies 4,0 ondersteund moeten worden. Doordat niet iedereen direct overgaat op een nieuwe versie zal er nooit vanuitgegaan mogen worden dat iedereen de laatste nieuwtjes tot z'n beschikking heeft.

Ga goed na bij uw doelgroep welke browser ze hebben en pas de site daarop aan. Blijf regelmatig controleren wat de stand van zaken is bij het gebruik van browsers bij uw doelgroep.

Links

Het web staat of valt bij het hebben van werkende links. Aangezien de gemiddelde leeftijd van pagina's zo'n 70 dagen is, is het belangrijk im aandacht te besteden aan de links op uw site. Denk daarbij aan:

Testen

Het aanhouden van de gegeven reichtlijnen zullen sites qua ergonomie zeker beter maken. Echter, het is de eindgebruiker die uiteindelijk bepaald of de site gebruiksvriendelijk is. Probeer dan ook zoveel mogelijk de site te testen bij die gebruikers. Zo is het vrij eenvoudig om in een vroeg stadium, nog voordat er maar iets gemaakt is de structuur te testen.

 


Webontwerp Ergonomie Applicaties Techniek Geschiedenis
Bronnen Nieuwsbrief      
© 2001 M. Lagendijk/C.K. Hagens Webboek
Handleiding Internetgebruik
http://www.webboek.nl